Рубрики
Начало » Uncategorized » Зам.-министър на образованието: Парите за дезинфекцията на класните стаи ще са от делегираните бюджети на училищата

Зам.-министър на образованието: Парите за дезинфекцията на класните стаи ще са от делегираните бюджети на училищата

Сапунът и топлата вода са абсолютно задължителни за всички училища, категорична е Таня Михайлова

soap-bubble-3576085_960_720

 

„Парите за дезинфекцията на училищата ще са от делегираните бюджети“, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в интервю за „Офнюз“. Тя описва подробно какви мерки ще се вземат за опазване на здравето на учениците и учителите при старта на новата учебна година.

 

Дезинфекцията – много важна противоепидемична мярка

 

Редовната дезинфекция е много важна, подчертава Михайлова. Кабинетите трябва да се дезинфекцират всяко междучасие. За дезинфекция на класните стаи ще се използва голямото междучасие. Задължителна дезинфекция е жалателно да се прави и на коридорите.

 

Сапунът и топла вода – задължителни, особено в епохата на коронавируса

 

„Абсолютно задължително е в тоалетните и в останалите санитарни помещения да има сапун„, съветва Таня Димитрова. В някои училища топла вода няма, сподели заместник-министърът на образованието. В други е спряна през март, но от МОН са препоръчали да бъде възстановена. Тя допълва още:

Дезинфекция на класната стая при болен ученик или учител

 

Дори да има само едно дете в клас, което да се е разболяло или един учител, който влиза в клас, от МОН ще препоръчат този клас да преустанови за няколко дни посещението в училище, да се дезинфекцира класната стая, да карантинират контактните лица. Тогава ще се премине към обучение, което да замести присъственото.

 

Таня Михайлова описва в интервюто за Офнюз всички мерки, които ще се вземат за безопасен старт на учебната година. Преди седмица главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев похвали образователните експерти колко сериозно са се захванали със задачата децата да учат присъствено на 15 септември.

 

„Страхът не е основание да не се ходи на училище!“

 

Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда, съобщи директорът на 119 СУ Диян Стаматов. Това е вече решено работна среща в МОН между образователни и здравни експерти. Той увери, че ще се спазват всички противоепидемични мерки. Изведе и ясно послание: „Страхът не е основание да не се ходи на училище!“

 

 

Цялото интервю със заместник-министъра на образованието можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".