Рубрики
Начало » Uncategorized » Мирослав Късовски – завинаги в сърцата ни

Мирослав Късовски – завинаги в сърцата ни

Обн. 30.11.2016 г. – 13,33 ч. 

14606395_10211023824500125_3299068954023497226_n

 

 

Семейство Късовски изключително много благодарят на всички, които се включиха в издирването на Миро. Благодарни са и за огромната съпричастност на многото хора, които се вълнуваха, предлагаха помощ, търсеха информация и съпреживяваха случая. Допълнително ще съобщят кога ще бъде погребението.

 

Oбновена информация

 

30.11.2016 – 13,33 ч.

 

Парламентът направи първа крачка към по-лесното издирване на хора в планините 

Мобилните оператори ще могат да дават до часове информация за изчезнал в планината

 

Мобилните оператори ще могат да дават данни за изгубен в планината човек до 2 часа след подаването на сигнала за него – това гласуваха депутатите, като приеха промени в Закона за защита при бедствия.

 

24.11.2016 – 13 ч.

 

С промяна в законодателството мобилните оператори ще бъдат задължени да дават до 2 часа информация за бедстващи хора в планината. Очаква се другата седмица да бъде внесена тази поправка и да бъде подкрепена от всички депутати. До това се стигна след случая с издирването на програмиста Мирослав Късовски, когато в продължение на няколко дни спасителите и доброволците не можеха да получат информация от мобилните оператори. Тогава негови приятели обясниха в медиите и се срещнаха с депутати, за да кажат какви препятствия са срещали при издирването. Имах щастието да се запозная с много от тях – изключително умни, активни и сърцати млади хора, които дни наред не жалиха сили, за да търсят своя приятел. Мисля, че им дължим много и за тези промени, които да са от полза и за бъдещи случаи с бедстващи хора.

Агенция „Фокус“:

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Следващата седмица внасяме промяна в Закона за защита при бедствия, с която ПСС да получава информация до 2 часа след подаден сигнал

 

Текстът, около който днес се консолидирахме колегите от всички парламентарно представени групи, ще направим законодателна промяна. Тя ще бъде внесена следващата седмица в пленарна зала. Ще направим законодателна промяна, за да може през предстоящия зимен сезон, ако има бедстващи хора компетентните органи да могат да реагират много адекватно.
„Предвиждаме в законопроекта до 2 часа при подаване на сигнал от ПСС или бедстващо лице да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направи съответната процедура и да ни предоставят информация, която да бъде предоставена веднага и на ПСС“, обясни той.

„Ще ограничим възможността да се ползва човешки ресурс на хора, които нямат тази подготовка за работа в лоши метеорологични условия в планината. Искаме да ангажираме максимално експертизата и подготовката, която имат планинските спасители“, посочи Цветан Цветанов.

„Преди месец в планината загина Мирослав и тогава имаше много изказвания, мнения и становища. Това провокира народните представители да проявим активност и да проведем работна среща с представители на ПСС“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

„По Закона за електронните съобщения само при тежки престъпления могат да реагират мобилните оператори и да установят клетката, в която се намира даден мобилен телефон“, обясни той. Според него в закона има липса по отношение на бедстващи хора, за да могат да реагират компетентните органи и планински спасителни служби адекватно и по-бързо да установят местонахождението на изпаднало лице в беда. (източник)

 

Дневник:

Закон ще задължи телекомите да дават координатите на изчезналите в планината до 2 ч.

 

През следващата седмица ще бъдат внесени промени в закона за електронните съобщения, които ще дадат възможност при изгубен човек в планината мобилните оператори да дават информация за местонахождението му на спасителите до 2 часа след подаване на сигнала.

Промяната се подкрепя от всички парламентарно представени сили…

Той посочи, че в проекта се предвижда до 2 часа при подаване на сигнал от Планинската спасителна служба или от бедстващ човек в планината да може Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да изпълни предвидената процедура и информация с координатите да стигне до спасителите.

В момента процедурата е много сложна и минава през МВР, тъй като планинските спасители не могат да искат такава информация.

 

21.11.2016 – 10,21 ч.
Внесен е законопроет за допълнение на Закона за защита при бедствия, съобщи за „Данибон“ Валя Чипева – момичето, което помести инфорамацията за изчезването на програмиста Мирослав Късовски и която успя да координира цялата комуникация при търсенето на Миро. Промяната е свързана с искането за предоставяне на по-бърза информация от мобилните оператори при бедставащи хора. Приятели на Миро, които бяха сред доброволците в издирването, ясно заявиха пред медиите какви пропуски виждат. Успяха да се срещнат с депутати и да ги запознаят със своите предложения. Те се надяват, че с новите промени, ако бъдат приети, мобилните оператори ще могат да предоставят по-бързо данни и това да ускори търсенето. Мирослав Късовски изчезна на 26 октомври 2016 г. Информацията от мобилните оператори беше предоставена на спасителите едва на 31 октомври 2016 г. и то след намеса на медиите и в момент, когато Бойко Борисов даде разрешение да се намеси армията в издирването.

Браво на тези млади хора, които се борят до край за своя приятел, а сега продължават да се борят, за да бъдат спасени други хора, ако изпаднат в бедствие!

 

7.11.2016 

 

9,43 ч. – Днес изпращаме Миро. Програмист, възпитаник на Първа английска гимназия и на Софийския университет, специалност „Информатика“, запален планинар и велосипедист. Прекрасно момче с прекрасно семейство. Невероятен приятел с невероятни приятели, които показаха на целия ни народ какво означава приятелството и как всеки човек трябва да се бори за своя приятел. Които ни дадоха пример как да се обединяваме за дадена кауза.

Изчетох толкова много информация по случая, но едно изречение ми се запечата силно в съзнанието. Беше простичък въпрос:

 

„А аз, ако изпадна в беда, ще имам ли такива приятели, които да направят всичко възможно, за да ми помогнат?“.

 

Не съм планинар, не съм велосипедист и не мога да се включа в дискусиите по темата, но мисля, че съм добър приятел с добри приятели. Тези дни постоянно си казвам колко са важни приятелите. Нека да ценим приятелството!

Днес и аз, и мъжът ми ще застанем до нашия приятел – брат на Миро, за да го подкрепим в този тежък момент и да се сбогуваме всички с едно младо, прекрасно момче, което завинаги ще остане в сърцата ни.

 

6.11.2016

 

11,20 – Планински форум

11,04 – Тема във форума на mtb-bg.com: Оцеляване в планината при лошо време  

00,13 ч. – За трагедиите на връх Ботев, за състоянието на заслона Маринка

 

5.11.2016

 

16,36 – Хубаво интервю по бТВ с братовчеда на Миро и с двама негови приятели. Те разказват за Миро, за спасителната операция, какви изводи трябва да си извадим от нея, какво трябва да се промени – най-вече бързо подаване на информация от мобилните оператори и заделяне на средства от планинската застраховка за ПСС, благодариха на всички, които се включиха в издирването. Заявиха, че искат да възстановят заслон Маринка в памет на Миро. 

И по-късно в новините.

 

4.11.2016 г.

18,25 ч. – Поклонението ще се извърши на 07.11.2016 от 13:00 часа в ритуалната зала на Траурен комплекс “Мира” (срещу арката на Централни Софийски гробища).

 

14,29 ч. – Коментарите под поста на Валя Чипева продължават.

 

22,30 ч. – Да ценим приятелите си! Едни млади хора ни показаха тази седмица какво означава приятелството.

 

 

 

 

14,06 ч. – Коментар във Фейсбук на Иван Кристоф за мерките, които трябва да се вземат и за поуки около случая с Миро. Авторът на поста оставя и координати, ако някой иска да пише.

Ivan Kristoff Здравейте, Моите съболезнование към близките на Миро. Относно последната трагична развръзка в планината и решенията за начина и философията на планинското спасяването – каквото то трябва да е така както е по света.

Очевидно имаме проблем с легалната сегрегация в спасяването в България, спасяването с/у заплащане, което не е спасяване а бизнес услуга, при положение, че за тази цел се отпускат 3 милиона лева на година, именно за да не се налага да ти продават сигурността… Търси се в погрешната посока, неефективно, но за сметка на това пък с отрицателен ефект. Важно е дали обществото ще възприеме на накрая идеята за промените, които трябва да се направят и до колко още ще се допуска тази криминална безотговорност в псевдо спасяването и злоупотреби, които изиграват ролята на пасивно убийство за жертвите.

Не ме вълнуват далаверите в които вместо да се закупи необходимата техника за по–ефективно откриване на хора, отклоняването на публични средства и наказателните акции за тези, които имат желание да променят статуквото на онези, които страдат от комплекса БОГ – те решават кой живее и умира, а има ли има ли истински ентусиасти, които имат желание да спасяват в чистия смисъл на думата „спасител“.

Ако има такива, нека ни пишат тук: Extreme/Екстрийм https://www.facebook.com/ivan.kristoff/videos/10154718089758330/

 

 

Иван Кристоф коментира случая с Миро по БНТ:

 

3.11.2016

11,30 ч.

Семейство Късовски изключително много благодарят на всички, които се включиха в издирването на Миро. Благодарни са и за огромната съпричастност на многото хора, които се вълнуваха, предлагаха помощ, търсеха информация и съпреживяваха случая. Допълнително ще съобщят кога ще бъде погребението.

 

18,37 ч. – Валя Чипева с подробности за издирването и за Миро

 

18,36 ч. – Видео с хората, които откриха Миро – видеото е от 2.11.2016

 

 

 

2.11.2016

 

21,46 – Карлово ТВ

21,40 ч. – Репортаж на Нова с кадри и подробности

21,35 ч.: Блиц:

 

„Късовски е бил на 40 минути пеш от връх „Ботев“. Странното е, че и вчера, и миналия ден спасители са минавали на около два метра от него, но не са го видели. Вчера един от спасителите ветерани, който е с дългогодишен опит, е открил следи от гуми на колело по пътя, който води към Мирослав, но спасителите от Карлово са го върнали и не са му позволили да продължи обхода си, тъй като заявили, че този маршрут вече е огледан подробно.“ (източник)

 

21,31 – bTV – 300 м делели Мирослав Късовски от спасението

15,32 ч. – Валя Чипева обнови с допълнителна информация:

 

Много е лош обхватът до заслон Маринка. Не е съвсем ясно дали не се е подхлъзнал с колелото и да се е търколил, но е ясно, че Миро в бил с ярко зеленото си яке. Купи си такова, защото като караме ски се вижда в мъглата, та дори и мъгла да е имало, няма как да не са го видели. Просто ПСС не са минали нито веднъж оттам!

 

14,20 ч. – Коментар в „Дневник“ от приятел на Миро, който е бил и доброволец:

Първо моите най-искрени съболезнования.

Второ: мястото, на което е намерено колелото му, е почти до пътя, а той е на 20-30м по-надолу.

Като приятел на Миро и присъствал доброволец в издирването последните дни и запознат с много подробности, нека ви кажа какво е станало:

Мирослав си планира маршрута подробно.. казва на хижаря и на близките си преди да тръгне и на върха също знаят, че трябва да пристигне. По време на прехода се обажда на близки и приятели и им казва къде е. После се разваля времето и се загубва контакт с него. Днес се оказва, че си е оставил колелото до пътя (по който се знае че е планирал да мине) и се е сгушил 20м по надолу, където е и намерен (вероятно е слязъл по-надолу защото горе на билото е духало зверски). Тоест Мирослав е изпълнил всички препоръки за сам турист в планината.

Първите дни го издирват ПСС (няколко човека) и доброволци (на които ПСС упорито отказва всякакво съдействие, тоест ПСС твърди че са обходили всички възможни пътеки + естествено планирания маршрут). Били го минали няколко пъти целия маршрут и гледали на 100м от пътя. Нямало какво да се минава повече.

Последните 3 дни (преди днес) времето на това място е ужасно… силен вятър и мъгла и няма как да се намери, но в първия и втория ден е било по-хубаво времето.

Излиза, че ПСС не са огледали основния маршрут добре, за което нямам думи.

Защо хижаря като се е развалило времето не се е обадил на върха да пита дали е пристигнал?

Защо от върха ако са го чакали и се е развалило времето и не е дошъл, не са сигнализирали или тръгнали по пътя да го търсят?

Има и още много подробности за липсата на координация в търсенето, но самия факт, че Миро е бил на няколко метра встрани от обявения маршрут и не е намерен още първия ден е потресаваща.

Четете коментарите на adventure, който е приятел на Миро и доброволец, а сега се е включил с коментари под статията на Дневник.

 

 

13,55 ч. – Много приятели и непознати, но съпричастни, пишат под поста за издирването на Миро. Изказват съболезнования, но и търсят още информация.

13,53 ч. – бТВ

13,27 ч. – Обновена информация от Валя Чипева:

 

Обновявам за последно: Колелото е намерено на 2рата серпентина при заслон Маринка. Подпряно до пътя. Защо ПСС не са видели най-вероятното място нямам представа. Миро е починал от измръзване, вероятно още първия ден :(

12,05 ч. – За съжаление най-тъжната новина:

Спасителите откриха тялото на Миро, съобщи Фокус. Информацията беше потвърдена и от Нова телевизия, които излъчват на живо.

 

Спасители намериха тялото на изчезналия турист в района на връх Ботев, съобщиха за Агенция „Фокус” от оперативния щаб за издирването, който беше сформиран в Калофер. Спасителните екипи са открили изчезналия столичанин в трудно достъпна местност.

 

 

Труд: Днес тялото му е открито до заслон „Маринка“ от рейнджърите от Национален парк „Централен Балкан”.

 

Тъжна новина! За съжаление е най-лошото. До последно всички се надявахме Миро да се е измъкнал и спасил. Да почива в мир! Милото момче! Много сили на близките му!

Миро е имал невероятни приятели. До последно мъжки издържаха на всичко и го търсиха.

Благодаря на всички, които съдействаха и съпреживяваха случая! Тези дни си мислех колко сърцати хора сме българите. Непознати питаха как и с какво могат да помогнат.

Случаят с Миро ни накара да заговорим за много важни въпроси по отношение издирването на хора. Дано най-вече се променят условията за предоставяне на информация от мобилните оператори при изчезнали хора, за да може да се реагира бързо. Никога не съм предполагала, че това е възможно. Направо звучеше нечовешко. Трябва поне това да се промени и хората, които участват в спасителната операция, да получават бързо нужната информация!

Миро е брат на наш голям семеен приятел и кум – Николай. Ники и мъжът ми са големи приятели още от ученическите години.

 

Днес остават да търсят само спасителите и доброволците. Обещанията са, че при по-хубаво време военен хеликоптер ще прелети над северната част на Джендема

 

10,35 ч. – Неприятна новина, много се надявам да не е истина. Всички разчитат много на спасителите. 

Планинската спасителна служба спира издирването на Мирослав Късовски

 

11,34 ч. – 20 тръгнаха към Балкана (информацията е публикувана в 9,55)

 

10,47 ч. – „Денят започва“, БНТ, съобщено в 7,53 ч.: Планински спасители искат по-лесен достъп до мобилните данни на хора в нужда

 

Докато има реален смисъл, ще продължим да търсим Мирослав, но полека-лека издирвателните дейности ще затихват. Твърди се, че момчето е с добра подготовка, подстъпите към вр. Ботев са проверени почти изцяло, остават 2 от тях. Голяма част от обходите са проверени и то по повече от един път. Това каза Емил Нешев от Планинската спасителна служба към БЧК в студиото на „Денят започва“, по повод изчезването на 34-годишния Мирослав Късовоски в района на вр. Ботев. Последният контакт с мъжа е от 27 октомври.

Само полицията може да иска достъп до данни от мобилни оператори, което пък може да се случи само ако едно лице е обявено за издирване, което забавя целия процес, коментира Нешев.

Според него трябва да оптимизираме как по най-бърз начин да се получава информация за мобилен апарат, което да помага при издирването на изгубени лица. Ние сме част от системата на единния спешен номер 112, не сме случайни хора, каза планинският спасител

ПСС разработи приложение, което задава координатите на хората, които го ползват, това подпомага и нашата работа.

Емил Нешев призова туристите да бъдат наясно с маршрутите, както и със собствените си възможности. Ако времето се разваля, пътят назад е добър вариант, даден връх няма да избяга. Хубаво е да носим и външна батерия към телефона, което би ни гарантирало по-голям период от време, в който да получим помощ, ако се налага.

 

Допълнително можете да прочетете и в 24 часа.

10,15 ч. – Novini.bg цитират bTV:

 

„Миро е опитен планинар. Правил е сам преходи. Надяваме се да се е скрил в някоя кухина или пещера. На открито температурите са жестоки. Вярваме, че ще успеем да го открием. Ще обиколим изворите на Тъжа. Там има пещера. Ще претърсим и нея.“

 

9,25 – Валя Чипева обнови:

 

Обновявам: 2.11 сутринта- групите продължават издирването. Кугърът ще лети днес за последно.

 

9.05 – бТВ

 

Акценти:

 

Днес операцията няма да е толкова мащабна – ще е без военните, но 10 планински спасители и служители на Национален парк „Централен Балкан“ вече катерят билото в опит да достигнат Северен Джeндем.

Приятелите на Мирослав също не се отказват и продължават издирването. Днес ще търсят и в една пещера.

„От седмица живеем в Калофер с местните, със спасители, те казват, че винаги проблемите са едни и същи – данните от телекомите не идват, по-лоша координация, местната власт трябва да има повече власт, за да изиска помощ или техника от военни“, каза Христомир, братовчед на Миро.

 

Целият репортаж изгледайте тук.

 

8,23 ч. – Труд цитира бТВ:

 

Днес 10 планински спасители ще обходят проверени вече места.

 

7,40 ч. – Предположения накъде да се търси – вписани са под поста на Валя Чипева, където братът на Миро помоли да се вписват идеи, хрумвания и предложения за помощ.

 

 

 

1.11.2016

1.11.2016 – 21,07 ч. – Писах си с брата на Миро. Питах го къде всички, които желаят да помогнат, могат да пишат. В момента вариант е да се помества всичко под поста на Валя Чипева, която разпространи във Фейсбук информацията за издирването на Миро. Там всички, които желаят да дадат някакви идеи, хрумвания или имат желание за включване като доброволци и да предложат някаква помощ могат да пишат. Ето линк към поста й. 

23 ч.  - Нова телевизия

 

„На всички възможни места, евентуално, до където може да е достигнал човека, бяха облетяни”, разказа Георги Станов от Планинската спасителна служба – Пловдив.

„Дори утре районът, който ще обикаляме, вече е обикалян, но там има дълбока хвойна и искаме още веднъж да проверим”, добавя ген. Константин Попов.

 

22,26 ч. - бТВ – обзор

 

Акценти:

Най-мащабната издирвателна акция в Стара планина приключи без успех.

В търсенето се включиха близо 400 души – военни, полицаи, планински спасители, паркови служители и доброволци, както и хеликоптер.

Акцията беше следена по телефона и от премиера Бойко Борисов.

Спасителите обходиха общо осем маршрута.

Спасителите смятат, че са забелязали следи от Мирослав, но не могат да бъдат сигурни, че те наистина са от колело.

По време на акцията са обходени над 50 кв. км площ.

Утре десет планински спасители отново ще обходят част от проверените маршрути. При по-хубаво време военен хеликоптер ще прелети над северната част на Джендема – днес това беше невъзможно заради гъстата мъгла в района.

 

22,47 ч. – бТВ: Може ли данните от мобилен телефон да спасят човек в планината?

Резерватът Джендема е най-опасната част от Калоферския балкан.

 

При издирване на живот и смърт информацията за мобилните телефони на изчезналите е изключително важна, смятат близките на изчезналия Мирослав Късовски. Според тях процедурите по получаване на данни от мобилните оператори е тромава и трябва да се промени.

Телефонът на Мирослав е бил засечен от клетките на два мобилни оператора, но докато се стигне до информацията са минали два дни. С тези данни може да се определи районът, в който е засечен мобилния телефон и това да стесни рамките на издирването.

Според планинските спасители данните от мобилния телефон не са панацея, но помагат при издирване на изчезналите. Проблемът е, че тези данни се вадят от сървърите след молба от близките и по искане на полицията. След това минават и през съдия.

В закона няма извънредна процедура за бърз достъп до информация при издирване. Затова от МВР обясниха само, че прилагат написаните правила.

Телекомите коментираха, че вадят данните от сървърите възможно най-бързо. Близките на Мирослав обаче ще настояват за законови промени, които да дадат повече шанс и на спасителите, и на издирваните.

Целият репортаж вижте тук.

 

22,52 ч. – 24 часа:

 

Голямата надежда, че Мирослав е жив и бедства, идва от факта, че в неделя сутринта за около 30 секунди е бил включен мобилният му телефон. Вероятно дисплеят на апарата е счупен и той не може да набира. Заради това е включил и изключил апарата, за да подаде сигнал.

 

21,06 – Уеб камера на хижа Тъжа 

 

20,48 ч. – Дарик:

 

Още жители на Карлово и Калофер са изявили желание да помагат в издирването на младия мъж.

 

19,48 ч. - Офнюз:

 

Полицията и военните спират издирването на изчезналия турист в Стара планина.

Издирването на 34-годишния велосипедист Мирослав Късовски все пак ще продължи, като в него ще се включат планински спасители и приятели на изчезналия.

Утре те отново ще обходят част от проверените маршрути.

На разположение остава вертолет „Кугър“, който обаче ще облита района в местността „Джендема“, но само при добро време и с разрешение на министъра на отбраната Николай Ненчев.

 

 

18,48 ч. – Под видеото в YouTube с кадрите от хеликоптера има коментар и скрийншот от 2,18 минута.  

автор: lyubo bg/ YouTube

автор: lyubo bg/ YouTube

 

20 ч.

 

18,37 ч. – Кадри от хеликоптера – моля, изгледайте ги внимателно особено на 2,18 мин

 

 

18,40 ч. – Труд

 

Утре, Планинската спасителна служба (ПСС) и служители от охраната на парк „Централен Балкан” ще продължат с издирването на изгубилия се в Стара планина мъж, а при възможност и добро време ще бъдат подпомагани от хеликоптер „Кугър”. Това каза за бригаден генерал Груди Ангелов командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада във връзка с издирването на 34-годишния мъж, изгубил се в района на връх Ботев, предаде „Фокус“.

„Действията ще продължат, но само със служители на ПСС и служители от охраната на парка”, обясни той. „Ние се оттегляме и при необходимост ще имаме готовност да им помагаме”, посочи бригаден генерал Ангелов.

„След направения анализ на това, което беше обходено днес и вчера, някои от районите бяха обходени и по два пъти, реално направената констатация е, че остава възможност евентуално мъжът да е останал само някъде горе по билото”, поясни Груди Ангелов. „Надяваме се да е жив, дано се с крил някъде на завет, още таим надежда”, каза още той.

 

18,20 ч. – БНТ съобщи, че от 61-ва Стрямска механизирана бригада са решили от утре да не продължат участието си в издирването на Мирослав Късовски, но хеликоптерът ще продължава да обхожда района. Издирването ще продължи със спасителите от Планиската спасителна служба и доброволци.

 

17,48 ч. – Във Фейсбук под поста на Валя Чипева за издирването на Мирослав Късовски, беше поместена и тази информация преди малко:

 

 

 

15,24 ч. – „24 часа“ поставя важни въпроси за мобилнит телефони – минаха няколко дни, докато се получи информация от мобилните оператори, а през това време спасители и доброволци се молеха за тази ценна информация, за да знаят къде да търсят.

 

„Издирването на Мирослав Късовски в Стара планина поставя за пореден път проблеми, които трябва да бъдат решени, пише „24 часа“.

„Планинската спасителна служба трябва да може бързо да вземе данни от мобилния оператор за мястото на съответния телефон. Без да се чака разрешение от съда, да се преминава през дълги и сложни процедури и т.н., защото е ясно, че става дума за фатално важни часове и минути, в които може да бъде спасен човешки живот при екстремни обстоятелства.“

„Когато някой тръгва в планината по маршрут и във време, които носят рискове, добре е да има смартфон с инсталирано и включено приложение, което позволява локализирането на телефона.“

 

Цялата статия е тук.

14,49 ч. – Дневник

 

Военните ще пуснат и безпилотен летателен апарат.

 

14,30 ч. – Интересна информация за сигнала от неделя:

 

Голямата надежда, че Мирослав е жив и бедства, идва от там, че в неделя сутринта за около 30 секунди е бил включен мобилният му телефон.

Приятелите на момчето обясниха пред Блиц, че са разговаряли с мобилния оператор. Експерти оттам са били категорични, че апаратът е бил включен и изключен след половин минута. Не е възможно сигналът, който са прихванали операторите, да е бил случаен. Той е бил много силен и е следствие на това, че телефонът е бил включен.

Предположенията са, че Мирослав се е опитал да потърси помощ, но вероятно е счупен дисплеят на телефона му и той не може да набира. Заради това младият мъж е включил и изключил апарата, за да подаде по някакъв начин сигнал. (24 часа)

 

Шефът на пловдивската полиция Христо Разсолков обаче коментира, че това не е сигнал от включен телефон, както смятат младежите, а засечена клетка на мобилен оператор и сигналът се е възбудил от вероятно получен SMS за смяна на времето. (източник)

 

14,25 ч. – Нови военни подразделения и полиция подсилиха акцията в издирването на Мирослав

Акценти от статията на Марица Хасково:

 

Полицията подсили с повече свои служители издирването на Мирослав Късовски в Калоферския Балкан тази сутрин.

Командването на 61-ва Стрямска бригада изпрати отново 200 военнослужещи в акцията в Стара планина.

От местността Паниците потеглиха осем групи. Във всяка от тях освен рейнджърите има по петима полицаи и по едно следово куче.

Групите се водят от водачи, които са служители на Национален парк „Централен Балкан“, съобщи командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Груди Ангелов. Те ще обходят периметър от 15 квадратни километра на изток от Паниците в посока хижа „Тъжа“.

От село Тъжа потегли формирование на 61-ва Стямска бригада от гарнизон Казанлък. То е подкрепено от полицейски сили на Областна дирекция на полицията в Стара Загора под ръководството на директора главен комисар Кирков. Групите ще претърсват района от селото Тъжа в посока хижата, уточни бриг. ген. Ангелов.

 

Цялата новина е тук.

 

Около 12 ч. – Изпратено съобщение с информация от новините по бТВ:

 

Днес времето е по-добро. Проверени са много места. Едно момче каза, че може би са попаднали на следите от колелото му, но не са сигурни дали са от неговото. Предполагат, че се е опитал да се върне към хижата, но тогава се е изгубил.

 

9,18 ч. – Валя Чипева обнови:

 

Обновявам: 1.11 сутринта- търсенето продължава. Военните и доброволческите групи са си разпределили периметър. Няма нови данни. Телефонът му не е включван от неделя сутринта…

 

9,16 ч. – От планинската спасителна служба съобщават, че още рано тази сутрин има групи, които са на терен, предаде News.bg. Спасители, полицаи и военни координират действията си. Обстановката в планините не е добра – особено в Стара планина, където температурите са отрицателни и превалява сняг, заявиха спасителите.

9,13 ч. -Шести ден продължава издирването на Мирослав Късовски в Стара планина. Тази сутрин е подновено издирването на 34-годишния мъж, опитен планинар, предава кореспондентът на БГНЕС от Карлово.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4466758/

 

9,05 ч. – Нова телевизия с хубаво включване от мястото на събитието, интервю с братовчеда на Миро и негов приятел, които обясняват какви са им надеждите

 


8,39 ч. – Спасителите очакват днес да бъде намерен мъжът въпреки че градусите в Стара планина са – 11, съобщава „24 часа“.

8,33 ч. – Акцията по издирването на Мирослав Късовски, който изчезна в Стара планина, продължава днес. съобщават медиите. С Миро няма връзка вече шесто денонощие.

8,05 ч. – Военен дрон се включва в спасителната акция в Стара планина

 

31.10.2016

 

Акцията продължава и утре. 

 

23,24 ч. – Пост във форума на OFFRoad, поместен в 21,13 ч.

Акценти:

„…по информация на глобул, последно е имал връзка с александровската им клетка на 29.10 в 20:35ч, силен сигнал на хребета откъм Марагидик по билото. Затова смятаме, че още се е движил, макар и залутан в мъглата. Последна връзка – прозвъняли са го вчера сутринта на мтелския му номер, но доброволците нямат никаква информация от мтел. Само знаем, че имат 7-8клетки в района на Тъжа в честоти на 2G…

По непотвърдена информация … е обходен почти целия район освен поречието на р.Тъжа.

Вероятен час за тръгване утре сутрин е 8-8:30 часа.

Целият пост е тук.

 

21,32 ч. – Валя Чипева обнови информацията:

 

Обновявам: 31.10 вечерта: Информаията, че е на Марагидик не се потвърди :( За съжаление и днес денят приключи неуспешно и следи няма. Продължаваме утре със свежи сили и армията. Днес след 13:30 времето е било с добра видимост и хеликоптерът е обиколил, но нищо не е намерено.

 

19, 40 ч. – Нова телевизия – хубав репортаж и хубави кадри от издирването на военните

Акцентите в репортажа на Нова телевизия:

300 души: военни, полиция, планински спасители, горски служители и полицейски кучета обхождат районите, в които се предполага, че е изчезнал мъжът. Планинският район беше облетян и от военен хеликоптер „Кугар“, оборудван с термокамера. А в покрайнините на Калофер е изграден кризисен щаб.

 

„Всички се надяваме Миро да е слязал по някъкъв начин от тази височина, защото там е много малък шанса за оцеляване”, разказа Николай, брат на изчезналия Мирослав.

„За мен шансовете са достатъчно големи, за да може да го намерим, няма да се откажем докато не го намерим”, на мнение е Христо.

Операцията продължава и утре.

Целият репортаж е тук.

 

18 ч. – Дарик радио: И днес не откриха изчезналия Мирослав, акцията продължава утре

Акцентите в репортажа на Дарик:

 

Метеорологичните условия около връх Ботев никак не са благоприятни за спасителни акции, коментира пред Дарик директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Радко Марков. Температурата е минус 10 градуса, духа силен студен вятър и има гъста мъгла.

Двама спасители днес са се присъединили към военните, за да им окажат съдействие при търсенето на изгубилия се преди 5 дни в района Мирослав Късовски.

Няколко следови кучета също помагат за намирането на младия мъж.

Служителите на армията и полицията днес извършиха безрезултатно претърсване на района около връх Ботев. В момента те слизат с колите си към Калофер, уточни кметът на подбалканския град Румен Стоянов. По думите му акцията ще продължи утре.

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. на 26 октомври.

Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци – роднини и приятели на Мирослав.

 

Целият репортаж е тук.

 

17 ч. – БНТ: Продължава издирването на Мирослав, който изчезна в Стара планина 

Акцентите в репортажа на БНТ:

ген. Константин Попов, началник на отбраната:

Лошо време е в района на връх Ботев. Ние ще продължим търсенето и в други вероятни райони. Засечени са координати от клетките и в тази посока съсредоточаваме нашите усилия.

 

В тъмната част на деня няма да се правят обходи в планината, защото има опасност за екипите.

 

Бригаден ген. Груди Ангелов, командир на 61-а Стрямска механизирана бригада:

 

Тук участват 204 военнослужещи, около 40 колеги от полицията, доброволци има също, пет следови кучета. Разделихме хората на три групи, които да покриват тежките райони.

 

Според кмета на Калофер военната помощ идва едва два дни след опитите му да привлече вниманието на институциите.

Румен Стоянов, кмет на Калофер:

 

В десет часа нямаха никаква реакция, в единадесет нямаха никаква реакция и аз тогава реших и се обадих на премиера. Лично го слушах по телефона как се разпорежда веднага да тръгват, да се обадят на бригадата, да вдигат хора и всичко да бъде, както трябва.

 

Вече са обходени всички маршрути, които позволяват придвижване с велосипед.

Доброволци казват, че все още има шанс Мирослав да е жив, защото е опитен планинар.

Целият репортаж изгледайте тук.

16,33 ч. – БНТ пусна препоръки на Асоциацията на планинските водачи в България как да оцелеем в планината

 

15,30 – бТВ 

 

Късовски е тръгнал с колело в сряда от хижа „Тъжа“ към връх Ботев. Мъжът се е чул с майка си за последно на 26 ноември, когато й е казал, че влиза в район без мобилен обхват. Оттам нататък следите му се губят.

В издирването са включени хеликоптер, дрон и пет кучета. „Надяваме се поне да е слязъл по-надолу или да се е укрил, тъй като вятърът е силен и температурите са ниски”, заяви ген. Груди Ангелов, който ръководи издирването.

 

15,26 – Още снимки от операцията

15,06 – Блиц с информация и снимки от издирването

 

Има надежда, засечен е мобилният телефон и местонахождението на изчезналия турист, военни по 50 души в редица обикалят планината

Акценти в статията на Блиц:

Вчера около 7 часа сутринта е засечен мобилният телефон и местонахождението му на изчезналия турист Мирослав Късовски, предава Блиц.

Има голяма вероятност младият мъж да е жив. Смята се, че вероятно е паднал с колелото си някъде и чака помощ.

Ген. Груди Ангелов, командирът на 61 Стрямска бригада в Карлово, каза, че с цел безопасност на военнослужещите, които тръгнаха на спасителна акция, кризисният щаб е решил те да обикалят планината в редица от 50 души на близко разстояние, съобщава Блиц.

 

Цялата статия вижте тук.

 

14,30 – Валя Чипева съобщава:

 

Обновявам : 14:30 – Военните постигнаха. Това, което ПСС не успя за толкова време (не са виновни, просто нямат права) – взеха координати от мобилните оператори. Знае се приблизителното му местонахождение. Техният Хеликоптер с камера лети. Тръгнали са на 4 групи от 50 човека към мястото! Стискайте всичко да го намерят жив, защото е на Марагидик :( !!!

 

 

14,25 – Офнюз цитира Дарик с интересни подробности:

 

 

Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал с издирването на изчезналия под връх Ботев Мирослав Късовски. Кметът на Калофер Румен Стоянов се е свързал с министър-председателя с молба за съдействие. Веднага е сформиран щаб, в действията са включени и служители на българската армия, съобщи „Дарик“.

В търсенето участват над 200 души, съобщи кметът на Калофер за радиото. В подбалканския град са пристигнали два големи камиона, два автобуса и джипове, за да превозят участниците в издирването и необходимата техника. В акцията са включени планински спасители и много доброволци, част от които роднини и близки на Мирослав.

Очаква се и хеликоптер на 24-та авиобаза да облети в пространството в района.

Вчера към 18.00 ч. температурата на старопланинския първенец е била минус 8 градуса и в района е имало много гъсти мъгли, което принуди спасителите да прекратят за известно време търсенето.

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. в сряда на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва.

По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист – плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата.

В акцията участват планински спасители от отрядите в Карлово, Калофер, Троян, Ловеч, Пловдив и София, съобщиха от Планинска спасителна служба. Три следови кучета също помагат за намирането на младия мъж. Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци – роднини и приятели на Мирослав.

 

Още информация тук.

 

Официално съобщение от Министерството на отбраната:

 

Военнослужещи и хеликоптер се включват в издирването на изчезналия в Стара планина 34-годишен мъж
Началникът на отбраната генерал Константин Попов заминава за град Карлово днес, 31 октомври 2016 г., където се сформира кризисен щаб за търсенето на изчезналия в Стара планина 34-годишен мъж. Поради необходимост от съдействие на армията, министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди в дейностите по издирването да се включат до 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и вертолет от 24-та авиобаза – Крумово.

Кризисният щаб ще сформира два пункта. Единият е в местността Паниците над Калофер, където ще действат около 200 военнослужещи, съвместно със служители на ОД МВР Пловдив. Вторият е при село Александрово, Община Павел баня, където ще действат до 100 военнослужещи, съвместно с ОД МВР – Стара Загора.

Издирването ще включва района на връх Ботев, където се предполага, че е изчезнал 34-годишният Мирослав Късовски, който е в неизвестност от сряда.

 

 

13,50 – 24 часа: 

 

200 военни от 61-ва стрямска механизирана бригада са в момента в Калофер, а други 100 униформени се намират в района на Павел баня. Всичките общо 300 военнослужещи се включват в издирването на 34-годишният Мирослав Късовски от София, който изчезва в сряда следобед на път за връх Ботев. Това съобщи пред „24 часа“ командирът на 61-ва бригада ген. Груди Ангелов, който е на място в Калофер заедно с подчинените си.

В спасителната акция по издирването на загубилия се програмист участват и близо 50 доброволци към ПСС от отрядите в Карлово, Ловеч, Априлци и Троян. Началникът на карловския спасителен отряд Христо Стаматов обясни, че заради лошите метеорологични условия – ураганен вятър и гъста мъгла, акцията се провежда в по-ниските части на Стара Планина и ще продължи през светлата част на деня.

От близките на Късовски спасителите знаят, че той е опитен планинар, но в сряда е тръгнал към връх Ботев с тънък колоездачен екип. Той е имал намерения да стигне до върха и след това, същия ден да слезе в местността Паниците край Калофер.

Източник: 24 часа

 

И още от 24 часа: тук, тук и тук

Благодаря, че следят темата!

 

13,59 – Труд

 

13,07 – Валя Чипева съобщава:

 

„Има хеликоптер с термо камера!!!!“

 

Тя дава и линк към статия, в която се съобщава информация за включването на военните и хеликоптерите. Нареждането за мобилизацията на армията е дошло от премиера след разговора с кмета на Калофер. Към града пътува и началникът на отбраната. От полицията в Пловдив ще изпратят подкрепления, които да се включват в издирването.

 

12,54 – БГНЕС: 300 военни и хеликоптер се включват в издирването на Мирослав Късовски

 

Военнослужещи и хеликоптер се включват в издирването на изчезналия в Стара планина 34-годишен Мирослав Късовски.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов заминава днес за Карлово, където се сформира кризисен щаб за търсенето на изчезналия в Стара планина 34-годишен Мирослав Късовски.

Поради необходимост от съдействие на армията, министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди в дейностите по издирването да се включат до 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и вертолет от 24-та авиобаза – Крумово.

Кризисният щаб ще сформира два пункта.

Единият е в местността Паниците над Калофер, където ще действат около 200 военнослужещи, съвместно със служители на ОД МВР Пловдив.

Вторият е при село Александрово, Община Павел баня, където ще действат до 100 военнослужещи, съвместно с ОД МВР – Стара Загора.

Издирването ще включва района на връх Ботев, където се предполага, че е изчезнал Мирослав, който е в неизвестност от сряда. /БГНЕС

 

12,42 ч. – БНТ: Армията се включва в издирването на изчезналия в Стара планина 

 

Армията се включва в издирването на изчезналия в Стара планина. Отчаян от бавната реакция на институциите, кметът на Калофер Румен Стоянов се е свързал лично с премиера Борисов, за да бъде разрешено на военните да се включат в спасителната акция.

В днешната спасителна акция се включват и нови доброволци.

Благодаря на БНТ, че продължават да следят случая! Колеги, знаете колко е важно да не се изпуска този момент, за да се активират всички, които могат да помогнат.

 

12,38 ч. – от Фейсбук страницата Данибон:

 

 

Благодаря!

 

12.18 ч. – Току-що и на мен ми потвърдиха, че е дошла информацията от Мтел. Благодаря!

 

12,11 ч. – Валя Чипева съобщава:

 

„Обновявам: 31.10 сутринта- Условията са много лоши, въпреки всичко претърсването продължава. Постъпила е инфо от Мтел (най-накрая…. намеси се телевизията, за да получим!) , че последната клетка е покрай селата Тъжа. Не се знае колко е добре триангулирано, но поне ни дава надежда, че е от южната страна.
Военният министър разрешава да тръгне група от Карлово.
Не губим надежда за щастлив край!“

 

Благодаря на всички медии, които отразяват информацията! Ще съм благодарна на всички приятели от медиите, които могат да помогнат. Всяко съдействие е много важно в момента!

 

31.10.2016 – БНТ:

 

БНТ: Брат Ви е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона. Успели сте да осъществите връзка само веднъж. Знаем, че в подобни условия обхватът се губи. Има ли шанс все пак да бъде локализиран…?

Николай Късовски: Клетките са две или три в околността и ако имаме разрешението да получим информация коя е била точната клетка, с която той се свързал последния път, това ще помогне много на спасителите да установят местоположението му.

БНТ: Има ли опит в походите в планина?

Николай Късовски: Да, той се е качвал много пъти пеша и с колело. Не му е за първи път. Познава добре планините. Добре е екипиран. Знаел е какво прави.

БНТ: В акцията по издирването му са се включили и много доброволци. Има ли нужда от още?

Николай Късовски: Има нужда наистина от опитни хора, от аматьори няма нужда, защото те по-скоро биха попречили на операцията на спасителите, които мога да кажа, че си вършат прекрасно работата, но са изключително малко. Това, което е необходимо, ако може да се включат повече хора и техника, би било прекрасно. Днес отново от Калофер тръгна група. Тръгва и друга група по северния склон, където също е вероятно да се намира Мирослав. И нашите големи надежди са да се включи и армията.

 

31.10.2016 – Публикация в http://mtb-bg.com/ - Благодаря за съдействието!

Идея от форума за велосипедисти къде да се търси.

 

31.10.2016 – 10 ч. – В интервю за БНТ Николай Късовски съобщи няколко важни неща:

- Надеждите са да се включи армията.

- Необходима е информация от мобилните оператори, за да се локализира мястото, откъдето се е обадил Миро, а така също и където Мтел-ският му номер е давал свободно. Миро е имал две сим-карти – на Мтел и на Теленор. (Информацията от мобилните оператори е много важна. Моля, съдействайте! Трябва да достигне до спасителите или до брата на Миро.)

- Необходими са хора, но професионалисти, които да обхождат района. Планинските спасители си вършат чудесно работата, но са малко.

- Близките на Миро се надяват да е успял да слезе по-надолу в планината, защото горе условията са направо нечовешки.

 

Много е важно в момента да проявим ангажираност и да покажем като общество, че случаят ни вълнува. Медиите могат да окажат голямо съдействие. Надявам се така да има максимално активизиране на всички сили – най-вече помощ от армията и информация от мобилните оператори, за да се локализира мястото. Благодаря на всички, които се ангажират! Дори и само като демонстриран интерес, пак е ценно!

 

31.10.2016 – 8,35 ч. – В 9 часа Николай Късовски, брат на Миро, ще се включи по БНТ.

 

31.10.2016 – 8,34 ч. – Нова телевизия 

 

Кметът на Калофер Румен Стоянов призова военния министър Николай Ненчев да разреши на военни да се включат в спасителната операция по издирването на Мирослав Късовски.

В репортажа на Нова телевизия ще видите и интервю с брата на Миро – Николай Късовски. Ники е най-големият прител на мъжа и е наш кум.

Благодаря на медиите, че продължават да съдействат! Вече е критично важно да се активизират колкото може повече сили, за да бъде намерен Миро.

Изгледайте целия материал на Нова телевизия тук.

 

30.10.2016 – 20,20 ч. – Интервю с братовчеда на Миро и с кмета на Калофер – има важни акценти

Акцентите:

– включили са се доста доброволци и от Калофер, и от много други места

– имало е спасители и от северната, и от южната страна

– от южната страна групите вече търсят три дни, от северната страна също са излизали групи, но там теренът е по-тежък

– издирването ще продължи, заявява кметът на Калофер

- кметът на Калофер се надява да получи съдействие от Мтел, необходима е информация къде точно се намира телефонът, за да може да се действа по-адекватно

- кметът на Калофер заявява, че задължително трябва да се обади на ген. Ангелов, който е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ако може да помогне с техника и хора, тъй като така ще по-голям шансът да се открие Мирослав.

източник: TrafficNews TV

 

 

30.10.2016 – 19,10 ч. – Нова телевизия излъчи като трета новина в централната си емисия издирването на Миро. Имаше интервю с братовчед и кмета на Калофер. По информация от репоржа утре в издирването ще се включат и военни.  Освен по земя, търсенето ще продължи и по въздух. Целият репортаж можете да изгледате тук.

 

30.10.2016 – 19,32 ч. – „Четвърти ден издирват изчезнал софиянец на връх Ботев“ (източник) – има цитати със служители на хижата и приятели на Миро, а така също поместено е описание как е бил облечен и споделено от близки, че се опитват да намерят съдействие от мобилен оператор.

 

30.10.2016 – 18,57 ч. – Обсъжда се идеята за наемане на дронове и дали е удачно

 

30.10.2016 – 18,42 ч.Валя Чипева обнови информацията около търсенето на Миро:

 

„Обновявам : 30.10 вечерта:

Търсенето за съжаление и днес е неуспешно. Обходени са всички места от юг. Засега не е известно изобщо дали е имало група, която да е ходила от Север на склона. Условията стават много лоши – ураганен вятър и ниски температури.

ПСС Калофер казват, че са приключили търсенето. Няма новини от ПСС Троян или ПСС Габрово- моля ако прочетат това хора оттам да се свържат с мен.

Шансовете да го намерим жив все още съществуват.

Утре ще има доброволчески групи, които ще вървят в ниската част (тъй като условията утре ще са по-лоши и не искаме да рискуваме премръзване).

Ако някой желае да се включи да се свърже с мен, за да дам телефони на хората там.“

 

30.10.2016 – 17,33 ч. – Издирването на Мирослав Късовски в анонса на новините на Нова телевизия, които започват в 19 ч.

 

30.10.2016 – 15,05 ч. – Във форума OFFRoad съобщават, че са разговаряли с един от хората, които издирват Миро, който е споделил, че за жалост не са го открили. Предполагат, че се е прехвърлил на северния склон.

 

30.10.2016 – 14,30 ч. – Българската национална телевизия предаде в 12,23 ч.:

 

Планинската спасителна служба издирва Мирослав Късовски

miroslav-kusovski-bnt

34-годишият мъж е изчезнал в района на връх Ботев в Стара планина на 26-ти октомври, след като е тръгнал към върха от хижа Тъжа.

Мирослав е бил с колело и последно се е обадил на близките си, за да им каже, че ще изкачи върха и след това се прибира.

В момента в издирването му са ангажирани два екипа планински спасители.

 

30.10.2016 – 14,57 ч. – бТВ – обедните новини

 

30.10.2016 – 14,49 – news.bg

 

Днес, 30 октомври- неделя, търсенето е преустановено заради метеорологичната обстановка. Обходени са всички райони, където се предполага, че може да бъде изчезналият турист и за това е възможно и утре да не бъде възстановено търсенето, обясниха от ПСС.

Туристът е тръгнал с колело на 26 октомври от хижа „Тъжа“ към връх Ботев. От ПСС обясниха да се следи метеорологичната обстановка, при прогноза влошаване на времето, да не се предприема преход.

 

30.10.2016 г. – 14,37 – Офнюз: Велосипедист изчезнал до връх Ботев, спасители го издирват трети ден

30.10.2016 – 14,41 ч. – Фокус: 

 

Планински спасители издирват 34-годишен мъж, изчезнал в района на връх Ботев. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба към БЧК. Сигналът за изчезналия турист е получен в ПСС в 23.45 часа на 26 октомври. „Туристът е тръгнал с колело на 26 октомври от хижа Тъжа към връх Ботев”, уточни дежурният. Към момента няма никаква информация за изчезналия. Екипи на ПСС продължават издирването.

 

30.10.2016 – 12 ч. – Във форума OFFROAD са поместени телефони на хора, които обхождат района. Съобщава се, че е тръгнал и човек с джип, който има разрешение да кара в парка. Има и група хора, които обикалят пеша. Следетете информацията тук.

 

30.10.2016 – 11.49 ч. – Още един призив за включване в доброволчески групи за издирването на Миро и към хора с дронове:

 

„Сформирваме доброволчески групи за издирването на Миро. Колкото повече хора се включат толкова по-добре, защото времето от тук нататък е от много голямо значение. Климатичните условия в момента не са много добри – мъгла, вятър и ниски температури…Трябва да се обходи много голяма територия…“

 

Целият пост и координати можете да видите тук.

 

30.10.2016 – 10,19 ч. – Валя Чипева съобщава:

 

„Обновявам: 30.10- Наша група е тръгнала около 7:30 от Тъжа и претърсва района.“

 

30.10.2016 – 10,23 ч. – Тема във форума на OFFRoad-Bulgaria

 

30.10.2016 – 10,13 ч. – Предположение, поместено в „Планиски форум“, за евентуалното място „на около 15 км от върха“.

vedrin:

„Имайки предвид публикувана преди две години от Мирослав Късовски следа по същия маршрут, „около 15 км от върха“ съответства на местността около Пенчов чучур:

https://kade.si/#map=19/2781187.72/5271258/0

 

30.10.2016 – 4,53 ч. – обн. 9,42 ч.

 

Посочва се маршрут от профила на Миро в сайта https://www.bikemap.net/.

 

 

23 часа – 29.10.2016

Призив от Фейсбук групата „MountainRideShare – Твоето споделено пътешествие в планината“

 

„Здравейте, всички. Утре ще търсим Миро. Изходнен сборен пункт е центърът на Калофер в 7:15ам. Ще се координираме кой къде да ходи. Много моля, който има желание да дойде и да се включи. Вземете бинокли, ако можете и който има проходим джип. Ако не можете да дойдете, но сте предвидили разходка в региона между хижа Тъжа, връх Ботев и Калофер, моля, просто се оглеждайте колкото може извън пътеките… Благодаря ви!“

 

Координати на организатора можете да откриете тук и във Фейсбук страницата „Планинари“.

 

23,20 часа – 29.10.2016

 

НА ПЛАНИНА С ИВАН: „Момчетата от ПСС днес цял ден го издирват. Утре продължават…“

 

21 часа – 29.10.2016

Валя Чипева, която пусна информацията за издирването на Мирослав Късовски, допълни поста си:

 

„Обновявам: в момента мтелския му номер дава свободно, което означава, че вероятно се движи и е счупен телефонът, защото не вдига. От планинската спасителна служба казаха, че трябвало 2 клетки, за да се хване къде е! Ако някой знае друг начин, моля, да ми пише…“

 

 

Помогнете за издирването на програмиста Мирослав Късовски

Току-що научих от съобщение, което се споделя във Фейсбук, че се издирва наш познат – Мирослав Късовски. Информацията беше потвърдена и от негов роднина, с когото сме изключително близки от години.

 

Мирослав Късовски е програмист. Живее в София. На 34 години е.  Завършил е Първа английска гимназия в столицата и след това Софийския университет, специалност „Информатика“. Нашето семейство го познава от малък. Обръщаме се с молба към всички да съдействат за издирването на Миро.

 

14591857_10211023823660104_2778628757862950354_n

 

Информацията за издирването гласи:

 

Мирослав Късовски тръгва около 11 часа на 26 октомври от хижа „Тъжа“ към връх Ботев, по коларския път. Така и не стига метео станцията или заслона. Последната връзка с него е в ранния следобед (26 октомври, сряда), когато по неговите думи е на около 15 км от върха.

 

Моля всички, които ходят в района да се оглеждат!

 

Издирва се от Планинската спасителна служба, а на 29 октомври вече е обявен и за национално издирване от полицията.

Ако имате информация за него моля обадете се на 112.

Моля споделете информацията, за я го видят повече хора!

 

 

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".