Рубрики
Начало » Uncategorized » Multiply спира да е социална мрежа от 1 декември 2012

Multiply спира да е социална мрежа от 1 декември 2012

multiply

Вероятно милиони потребители на Multiply са получили писмо от „Стеф“, който съобщава тъжната новина, че се отказват вече да са социална мрежа и се насочват единствено към електронната търговия в Индонезия и Филипините.

„Здравейте. Аз съм Стефан и пиша от Multiply HQ в Джакарта, Индонезия.

Както повечето от вас вероятно са наясно, Multiply се разви през последната година и половина и стана най-голямото и най-обичаното място за електронната търговия на два много вълнуващи пазара – Индонезия и Филипините. Тъй като нашият фокус е изместен, ние прегледахме всички наши операции и взехме някои решения, които ще засегнат всички тук:

- От 1 декември за съжаление вече няма да бъдем в състояние да поддържаме Multiply в сегашната му форма – най-вече ще се премахне социалната мрежи и споделянето на съдържание (снимки, видео, блогове, социални съобщения и др.). Ние решихме да прекратим предоставянето на хостинг за тези услуги. Смятаме, че другите социални мрежи ще се справят по-добре в обслужването ви.

- За нашите потребители на функцията „социална мрежа“, ние ще предоставим лесни начини да изтеглят публикациите си (снимки, блогове, съдържание и т.н.) или да мигрират към други онлайн услуги. Скоро ще обявим подробности. Вие ще изберете дали ще ги изтеглите, дали ще мигрирате или ще заличите съдържанието.

За нашите потребители на електронната търговия (купувачи и продавачи), в Индонезия и Филипините, нищо няма да се промени.

Що се отнася до всички съществуващи абонаменти на Multiply Премиум, ние ще възстановим всеки неизползван баланс, а така също се извиняваме за причиненото неудобство, което ще предизвикаме. Моля, свържете се с обслужването на клиенти, за да поискате възстановяване! Имайте предвид, че това е за на Multiply Premium, а не за продукта от електронната търговия Multiply Trust.

Наясно съм колко може да бъде разрушителна тази новина и разбирам разочарованието, която тя може да предизвика. В крайна сметка това е бизнес решение, което е от важно значение за нашия успех. Също така ние сме силно развълнувани да продължим да следваме собствената си мисия, за да се дадем на 350-те милиона потребителя в Индонезия и Филипините един чудесен начин да се купуват и продават продукти онлайн. Нашият фокус сега е Multiply да запази статута си на ярка дестинация за електронна търговия в Югоизточна Азия през следващите години.

Подозирам, че на много от вас няма да се хареса тази новина и съжалявам, че трябва да ви го съобщя сега. Надявам се, че ще можете да разберете причините за нашето решение. Бих искал да ви благодаря за това, че бяхте част от Multiply общността през последните осем години.

Стеф“

Наистина не е никак приятно човек да получи такова съобщение след като години наред е бил в тази социална мрежа и там му е  част от живота. Има много приятели. Там са документирани всичките вълнения и емоции.

По мое наблюдение бумът на ползването на Multiply в България беше около 2008 година. Тогава повечето майки на малки деца си имаха профили там. Събираха и споделяха всякаква ценна информация за себе си, децата си, идеите си.

В Мултиплай всеки потребител си има личен сайт, на който има възможност за блог-публикации, за качване на снимки, видео, писане на ревюта, бележки, споделяне на линкове, търсене по ключови думи. Под всяка публикация авторът може да следи кога и кой е влизал. Отделно си има възможност за свързване с приятели, а човек може и да членува в групи. Сайтовете на групите дават същите възможности като личните страници – блогове, бележки, снимки, видео, музика, анкети, ключови думи… Има и възможност да следи кой е онлайн, а така също и чатът.

Винаги съм смятала, че Мултиплай предоставя много повече възможности от Фейсбук. Последните две години обаче наистина Мултиплай позамря. Самата аз доста отдавна не съм качвала нищо в личната си страница там. Иначе ежедневно наминавам да видя какво правят приятелите ми от групите в Мултиплай. За мен има много ценна информация сред всичко, което съм качила, публикувала, дискутирала и писмото от Стеф си беше доста неприятна новина.

Сега проверих – член съм на Мултиплай от 27 май 2008 година.

Мултиплай съществува от март 2004 година. Стартира като социална мрежа, която предоставя възможност за споделяне на снимки, видео, блог-публикации. Има регистрирани 11 милиона потребители.

Потребителите могат да се свързват помежду си чрез покани. Те уточняват каква е връзката между тях – има възможност за сестра/брат, съученик, приятел, съпруг/а, приятел на семейството и др. Могат да се разменят също така лични съобщения. Получава се информация и за рождени дни. Може да се следят публикациите на приятелите, на хората от групите, в които членуваш, на приятелите на твоите приятели, ако има дадена такава възможност. Блог-публикациите вървят в хронологичен ред, т.е. най-новите са най-горе. Има възможност за анкети, а така също и каква да е поверителността им. Мултиплай позволява качване на неограничен брой снимки. Може да се споделят видео-клипове до 10 минути. Календарът е удобна функция – могат да се поместват лични събития, празници… Може да се правят ревюта на продукти, филми, книги… и да се поставят до 5 звездички. Има възможност за публикуване на рецепти. Тази услуга съществува от 2004 г. Била е временно премахната, но поради големият интерес е възстановена отново през 2007 г. Има „Marketplace“, а така също и възможност за споделяне на музика. Създаването на групи е въз основа на интереси. Има няколко категории – например, бизнес, образование, хоби, пари, развлечения…

Съобщението на Мултиплай се разпространи бързо и в другите социални медии. В Туитър, например, потребителите съжаляват за решението и споделят, че ще им липсват приятелствата, които са направили там. Хм, много жалко наистина! Има някакво усещане за изгонване колкото и да е вежливо писмото.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.