Рубрики
Начало » Uncategorized » Българин се нуждае от спешна помощ в чужбина

Българин се нуждае от спешна помощ в чужбина

Възпитаничка на Американския колеж отправи зов за помощ и много хора се включват в кампанията, която да помогне на баща й – Свилен Василев

обн. 7.1.2017 – 15,30 ч.

 

https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev

Свилен със сина си

 

Моите съболезнования на това мило семейство, което до последно се бореше за своя скъп татко. Светли направи нещо велико, а приятелите й са невероятни!

Нова информация

 

7.1.2017 – 15 ч. - Светли, дъщеричката, също писа във Фейсбук групата

7.1.2017 –  14,40 ч. - Софи, съпругата на Свилен, писа във Фейсбук групата.

 

7.1.2017 г. – съобщение в https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev
Администраторите на кампанията в сайта обясняват как ще се процедира със събраните пари до момента.

 

Важни линкове за следене на информациите

 

Фейсбук група Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva)

Профилът на дъщеричката Светли, която отправи зов за помощ

Начини за дарение: банков път (вижте в първия пост) или тук;

Общото дарение се следи тук 

 

Със съпругата на Свилен Василев се познаваме като родители от Американския колеж. Казва се София. Давала ми е много информация за Колежа, която съм споделяла с вас, и е била полезна на много семейства.

Дъщеричката им Светли, която е възпитаничка на Американския колеж и студентка в английски университет, а в момента на обмен в Австралия, пусна призив за помощ във Фейсбук на 28 декември 2016 г. В него разказа, че баща й Свилен е зле и се нуждаят от съдействие. Диагнозата е мозъчен аневризъм. Семейството се събра за Коледа на почивка в Тайланд, но за съжаление се стекоха неприятно нещата. Съученици на Светли от Американския колеж, състуденти и приятели се обединиха, за да им помогнат. 20-годишни младежи успяха за часове да се задействат и да организират транспортирането на бащата от мизерна болница в Краби до частна клиника в Банкок. За съжаление в Тайланд лекарите прецениха, че не могат да направят животоспасяващата операция, тъй като случаят е твърде сложен. Съветите бяха Свилен да бъде транспортиран до Берлин. Това се случи на 2 януари 2017 г.. Медицински самолет го пренесе от Тайланд до Германия. Кацна вечерта. Съпругата му София също е в Берлин. Малкият им син вече е в България. На 2 януари, след като дъщеричката им Светли помогна за преместването на баща й от болницата в Тайланд на медицинския самолета, също би трябвало да е излетяла за София. В статията можете да проследите цялата хронология на каузата, която обедини толкова много хора около празниците по посрещането на Новата година.

Сумите за спасяването на бащата са огромни и приятели на Светли организираха и кампания за събиране на средства.

Има създадена Фейсбук група Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva).

Необходимо е голяма сума – и за транспортирането до Берлин, а след това и за операцията.

Следете информациите във Фейсбук групата Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva), а така също и постовете на Светлина.

Може да се дарява тук:

https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev

Или по банкова сметка

BG65FINV915010BGN074AI Sofia Vasileva – касов превод в Първа Инвестиционна Банка – (вижте в първия пост във Фейсбук групата)

Тук се следи каква сума е събрана до момента.

 

Много внимателно трябва да се споделя информацията. Основно в социалните медии и в сайтовете, тъй като родителите на българина са възрастни и близките им се притесняват много как ще понесат информацията. Молбата е да няма телевизионни излъчвания.

Хронологията на каузата за спасяването на бащата на Светли

 

4.1.2017 г.

 

19 ч. – Приятел на семейството помести пост във Фейсбук групата:

 

Застраховката на Свилен Василев покри 16 609,5 евро за болницата в Банкок и са останали още 3390,5, които се надяваме да бъдат платени. Получени са 63 300 евро от директни дарения и 27 811 евро (като махнем таксите) в gofundme. Общо 91 111 евро!!! Благодарим на всички за оказаната помощ. За момента сем. Василеви прецени, че събраната сума е достатъчна. Нямаме яснота относно състоянието на Свилен в момента. Докато не прецени да се свърже с нас, семейството има нужда от спокойствие и време. Нека се съобразим с това. Безкрайно благодарни сме на всички, които помогнаха по някакъв начини за проявеното разбиране.

 

3.1.2017 г.

 

21,30 ч. – Приятелка на Светли направи във Фейсбук групата отчет на събраните пари до момента и къде за какво е плащано:

 

Застраховката на Свилен Василев покри 16 609,5 евро за болницата в Банкок и са останали още 3390,5, които се надяваме да бъдат платени. Получени са 56 564 евро от директни дарения и 27 580 евро (като махнем таксите) в gofundme. Общо 84 144 евро!!!
Досега бяха платени 14 125 евро за джетът, с който Свилен беше преместен от Краби до Банкок. Сметката в болницата в Краби беше 475 евро. Още 88 900 евро бяха платени за джета от Банкок до Берлин. Болницата в Берлин струва още 120 000 евро. Общо 223 500 в разходи.

 

Приятели на семейството призовават за продължаване на събирането на средства за спасяването на Свилен.

15,26 ч. – Над 30 000 евро са вече събраните дарения в https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev/. Кампанията по събиране на средства започна на 29 декември 2016 г. Движи се от приятели на Светли, дъщеричката на Свилен, която призова за помощ. Имената им са изписани в каузата, поместена в сайта за събиране на средства за спасяването на бащата на Светли.

13,43 ч. – Приятелка на Софи (майката) предаде информация във Фейсбук групата:

 

Лекарите в Берлин правят изследвания на Свилен за да вземат решение как да продължат.

9,40 ч. – Снощи Свилен кацна в Берлин и по информацията от съпругата му София е бил добре след дългия полет с медицинския самолет от Тайланд до Германия.

Продължава набирането на средства за неговото спасяване. В момента в https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev/ има 29 212 евро. Отделно пари постъпват и по сметката на София (вижте я в първия пост).

 

2.1.2017 г.

 

22,30 ч. – Една добра новина от Фейсбук групата, съобщена в 22 ч.

Бащата на Светли, възпитаничката на Американския колеж, която отправи зов за помощ, е кацна вече в Берлин. Днес беше транспортиран с медицински самолет от Банкок до немската столица. Съпругата му Софи, която е и моя приятелка, също е в Берлин.
Стискаме палци за още добри новини! Очаква се в Берлин да му направят животоспасяваща операция.
Продължава събирането на дарения.

 

15.12 ч. - Информация от Софи, предадена от приятелка на Светли във Фейсбук групата:

 

Самолетът е спрял за последна спирка в Турция. Всичко е по план!

 

14.00 ч. (доп. 18.30 ч.) – Софи (майката) се включи под пост на моя приятелка, която сподели публикацията от Данибон

Софи разказва за първата нощ в Краби, когато не са могли да намерят как и с какво да транспортират Свилен до столицата на Тайланд. Валентина Манолова, приятелка на Светли, е намерила самолет. Искат само плащания с кредитни карти. Налагат се разговори с банка за вдигане на кредитен лимит. Приятел им помага като предоставя и неговата кредитна си карта, за да се извършат плащанията.

 

 

Благодаря на Мария Пеева (Мама Нинджа), че сподели информацията!

 

12,45 ч.Приятелка на Светли предаде отчет за събраните средства до момента, съобщен от София (майката на Светли и съпруга на Свилен):

 

„38 600 евро са набрани от директни дарения в сметката й в ПИБ и 27 000 евро в gofundme. Това прави общата сума 65 600 евро!“

 

Събирането на дарения продължава: банков път (вижте в първия пост) или тук

 

9,45 ч. – Самолетът с бащата, който беше в тежко състояние в Тайланд, лети към Берлин. Тази сутрин около 9 часа приятелка на Светли съобщи във Фейсбук групата, че самолетът със Свилен в момента е в Индия. Това е първата спирка по пътя към Берлин. Свилен е в стабилно състояние. Продължава набирането на средства за операцията на Свилен. В момента в https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev има 27 542 евро.

 

1.1.2017 г.

 

17,15 ч. – Във Фейсбук групата се съобщава:

 

Последна информация утре 8 часа сутринта тайландско време Свилен лети за Берлин.Около 19 часа София и Свилко кацат на летище София.Всичко ще се оправи

14,26 ч.Има нова информация

 

Ситуацията е следната. Застрахователната компания се е свързала с лекарите в Берлин, че има медицински репорт, че Свилен не може да лети. Такъв репорт не съществува. От легална гледна точка пилотите не могат да излетят без да са си починали, тъй като идват от 12-часов полет. Свилен може да лети и само с позволението на пилота на медицинския джет. Полетът ще се извърши утре рано сутринта.

 

13,56 ч. – Нов пост във Фейсбук групата Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva).

 

 

 

Приятелка на Светли писа, че лекарите в Банкок отказват да пуснат Свилен. Медицинският джет от Берлин вече е там. Софи (майката) и малкият им син летят след малко за Германия. Светли е притеснена и в безизходица.

В нов коментар се съобщава, че Светли говори с лекар от джета. Ако той и още един лекар потвърдят, че Свилен е ок, още днес може да лети.

Приятелите на Светли имат въпроси и искат съвети.

Следете новините във Фейсбук групата Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva).

 

11,30 ч. – Сумата в gofundme към момента е над 26 000 евро. Точно с настъпването на Новата година имаше няколко дарения от по 100 евро. Събирането на средства в gofundme е организирано от съученици, състуденти и приятели на дъщеричката, които веднага след нейния зов за помощ във Фейсбук й помагат с всички сили. Организаторите на кампанията съобщават новини по каузата във Фейсбук групата Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva).

 

Всички се надяваме Новата година да донесе добри новини от семейството Василеви и скоро Свилен да оздравее.

1 и 2 януари 2017 г. са много важни.

 

31.12.2016 г.

18.04 ч. – пост във Фейсбук групата относно запитвания защо някои транзакции не минават през gofundme, организаторите на кампанията са направили редакции и според тях вече всичко би трябвало да е наред.

17,10 ч. – В медиите до момента:

сайтовете на БНТ и Нова телевизия, novini.bg, dnes.bg

форуми: bg-mamma

блогове: Мама Нинджа, Данибон

Фейсбук страници: Американския колежPTA of ACS,

Спешна Помощ за бащата на Светли (Svetlina Vasileva)

Фейсбук профил: Светлина Василева

Припомням молбата на близките да се споделя само в сайтове и в социални медии и да няма телевизионни излъчвания.

 

15 ч.Коментар под поста в профила на Мария Пеева (Мама Нинджа), цитира се информация от Вайбър група:

 

от Вайбър групата, в която сме от вчера и следим:
– … Само за сведение…. Стабилизиран е… Кръвоизливът е спрян…. Започва транспорт към Берлин… На 2ри би трябвало да е там…

 

11,05 ч.Блогът „Мама Нинджа“ (също майка на възпитаник на АК) също се включва с призив за помощ

10,19 ч. – Софи съобщава през приятели във Фейсбук групата:

 

Ново съобщение от София:

Преди малко говорих с доктора. Кръвоизливът е спрял и положението е по-добро

 

10,13 ч. – София, съпругата на Свилен, се е включила тази нощ с информация. Толкова силна жена! Написала е какъв е планът и как ще действат тези дни. С тях е 13-годишният им син. Цялото семейство се събра за Коледа в Тайланд, за да се видят с дъщеричката си, която тази година е студентка в Австралия.

 

Софи пише във Фейсбук групата:

 

Скъпи приятели, вчера платих самолета и започна процедурата по заминаването му. По план трябва да тръгне на 31.12. в 12 ч от Берлин. Каца тук на 01.01. и се връща така, че на 02.01. в 20ч. да е в Берлин. Тъй като са организирали 3ма пилоти, няма място за придружител. За това аз излитам със Свилко на 01.01. сутринта за София и после в 6.30 на 02.01. за Берлин, за да го чакам там. Светли ще остане тук, за да го качи в самолета и лети за София на 02.01. Дори не знам кога.
Транспортирането е рисково, но тук ни отказаха операция и ни посъветваха да отидем в Берлин. Брат му се свърза с клиника Шарите и уреди приемането му там.
Безкрайно съм благодарна на всички!
Винаги съм вярвала в приятелството и сага за пореден път се убедих в силата му.
Изключително съм благодарна на приятелите на Светли. Тези 20 годишни момичета и момчета организираха кампанията и най-невъзможното нещо: хеликоптера Краби – Банкок. Не мога да им се от благодаря!

 

00,16 ч. – Обновена информация във Фейсбук групата – „от директни дарения в банковата сметка са получени 75 000 лева. Отделно има още много набрани средства в gofundme кампанията.“ Към момента са 21 888 евро.

 

00,00 ч. – Форумът Bg-mamma се включва в инициативата със специална тема

 

30.12.2016

 

Обобщение до момента

 

На 28 декември, по време на семейна почивка в Тайланд, Свилен Василев внезапно е получил мозъчен кръвоизлив и припада на улицата. Откаран е в местната болница в Краби – институция с изключително мизерни условия, в която освен диагностицирането на мозъчна аневризма, не получава необходимите медицински грижи. След като на семейството се отказва организиран транспорт, след една безсънна нощ то успява да намери частен медицински хеликоптер, който да го откара в по-добра болница. След почти денонощие с кръвоизлив, Свилен е транспортиран.
В момента Свилен се намира в частна болница в столицата Банкок в изключително критично състояние. Лекарите потвърждават, че това е един от най-тежките случаи, които са виждали досега – неговата аневризма е с размери 3-4 см, около 10 пъти по-голяма от нормите.

За съжаление, в случая парите са от жизненоважно значение. Застраховката на Свилен е покрила 20 000 евро, с които е била платена таксата за прием в болницата в Банкок. За да увеличат шансовете му, лекарите са взели решение, че Свилен трябва да бъде преместен в Берлин, където има много добри специалисти, които са в готовност да извършат операцията. В противен случай рискът е прекалено голям. Сумата е голяма – трябва да се заплати 90 000 евро за специализиран медицински транспорт от Банкок до Берлин и 120 000 евро за таксите в болницата.

Семейство Василеви се нуждае спешно от помощта ви!

Моля, споделете с колкото се може повече хора.

Може да свалите приложението transferwise и чрез него да изпратите средства до сметката на съпругата на Свилен, София (Sofia Vasileva BG65FINV915010BGN074AI )

Няма нужда да отидете до банка, ако използвате transferwise.

Друга възможност е да се дари чрез go fund me:

https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev

 

22,40 ч. – БНТ сподели информацията на сайта си за случая, който обединява толкова много хора в момента

 

Възпитаничката на Американския колеж Светлина отправи молба за помощ. С помощта на приятели, се опитва да събере средства за животоспасяваща операция на баща си Свилен Василев..Нека да подкрепим Светлина и семейството й!

 

Нова телевизия

 

17,32 ч.Прикачени снимки на бащата с призив – ако някой познава неврохирузи, нека пишат със съвет

17,30 ч.Нова телевизия с информация за случая

15,19 ч. – Промяна в описанието за каузата и за нужната сума https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev

около 14 ч. – Нов пост с информация за преместването в Берлин

около 13 ч. – Има нов призив и информация

около 10 ч. - Нова информация: трябва операцията да се извърши в Берлин. Разходите за транспортирането ще са между 30 000 и 100 000 евро. Тези разходи не включват самата операция.

 

сутринта на 30.12.2016 – Нов пост, в който се разказва за състоянието на бащата

 

 

28-29.12.2016

Възпитаничката на Американския колеж Светлина Василева от випуск 2014 спешно се нуждае от помощ.

 

 

 

Тя и семейството й се намират в момента в Тайланд. Бащата й е в болница, но застраховката му не покрива цялата сума за операция. Приятели призовават за помощ. Има Фейсбук група, в която е посочена банковата сметка и се споделят подробности. Тук се следи каква сума е събрана до момента.

 

И още един вариант за даряване на средства:

https://www.gofundme.com/lets-unite-and-save-svilen-vasilev.

 

С майка й се познаваме като родители от Американския колеж.

 

Обобщена информация до момента – вижте тук.

И още – в The Parent Teacher Association (PTA) of the American College of Sofia (ACS).

Американският колеж призова за помощ на своята Фейсбук страница.

 

 

Следете за подробности във Фейсбук групата, a така също и поста, под който също има информации.

  

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".