Рубрики
Начало » За Данибон » Данибон в медиите » Статия на Йорданка Бонева-Благоева в изданието на британския Chartered Institute of Public Relations (CIPR)

Статия на Йорданка Бонева-Благоева в изданието на британския Chartered Institute of Public Relations (CIPR)

cipr danybon 0

„Бъди социален, зелен, отговорен, забавен и креативен!“ – това е моят съвет за добър ПР в България и това записах като основно в статията си за британското ПР издание на Chartered Institute of Public Relations (CIPR). Публикацията ми е част от рубриката „Letter from …“ („Писмо от …“), в която са поместени разказите и анализите на PR професионалисти от различни държави.

Получих приятна покана да представя моята гледна точка за ПР индустрията в България, проучих много проекти и кампании, общувах с много приятели от тази сфера и им благодаря за цялата подкрепа. Когато започнах да пиша, бях изключително горда от труда на много колеги у нас, които действително работят много професионално, креативно и имаше с какво да се похвалим пред чуждите специалисти. За мен беше удоволствие да разкажа какво се случва в ПР индустрията в България! Благодаря за поканата и за подкрепата на всички, които ми съдействаха с още информация!

Представям ви бърз превод на статията ми:

„Бъди социален, зелен, отговорен, забавен и креативен!“

Дигиталният ПР, зеленият ПР и корпоративната социална отговорност са най-силните тенденции в Българската PR индустрия в последните години. Децата, образованието, знанията, успеха и екологията са ключови думи в много ПР проекти, които се радват на огромна популярност и печелят много ПР награди.

Анализирах много корпоративни комуникационни кампании от последните 3 години. Открих, че най-успешните от тях са пряко насочени към обществото. Връзките с медиите не са така популярни, както бяха преди 5 години. ПР специалистите все повече разчитат на социалните медии, за да достигнат до своята целева аудитория.

ПР в България е разбиран в своя широк смисъл – включва информационни кампании, специални събития, вътрешна комуникация, корпоративна отговорност, зелен ПР и сега дигитална комуникация.

Няколко ключови факта за България и за ПР бизнеса

Основана през 681 година, България приема християнството през 864 г., а от 886 година има своя азбука. С приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата стана една от трите официални азбуки на ЕС. Днес България е сред страните с най-бърз и евтин Интернет в света. Има безплатен wi-fi на много места – паркове, ресторанти, магазини, хотели, автобуси, таксита и др.

Професията ПР стана известна в България в средата на 90-те, когато се появиха първите ПР агенции, а ПР-ът вече беше университетска дисциплина. В наши дни почти всяка държавна или общинска администрация има свой ПР отдел. Почти няма компания без ПР екип. Дори и малкият бизнес осъзнава значението и ролята на професионално управляваните комуникации.

Социални медии

Социалните медии и дигиталните комуникации са изключително важни за българите. Заради голямото недоверие в политиците, обществото често се обединява и подкрепя дадени каузи в социалните медии. Например, малко след масовите протести през зимата на 2013 г., във Фейсбук се разпространи инициативата „Висящо кафе“ – чаша кафе, платена предварително от някой друг като знак за благотворителност. От един пост във Фейсбук, разказващ на българите за „Caffe sospeso“ в Неапол (Италия), идеята постепенно се превърна в силна ПР кампания с посланието „Българите могат да разчитат на себе си в трудни времена“.

По време на предизборната кампания за парламентарните избори (април-май 2013) в България анализирах с голям интерес политическите комуникационни стратегии на различни кандидати. Политиците бяха активни навсякъде в социалните медии – Фейсбук, Туитър, YouTube и в блоговете. При предишните избори тенденцията беше значително по-слаба.

Стани зелен

Зеленият ПР вероятно е най-новата тенденция в комуникационната среда в България. Зелените ПР кампании са широко рекламирани, много популярни и изключително добре приемани. Нещо интересно – през април 2013 имаше няколко силни зелени ПР кампании. Например, на 20 април 2013 голяма медийна компания организира кампанията „Да изчистим България за един ден“, подкрепена от български знаменитости, в това число и футболната звезда Димитър Бербатов. Хиляди българи се включиха и събраха 24 045 тона боклук. На другия ден тя беше последвана от друга дейност – жителите на София предадоха 5 тона пластмаса за рециклиране.

Корпоративна социална отговорност

Корпоративната социална отговорност стана изключително популярна в последните две години. Най-добрите примери са от IT индустрията, където корпоративната социална отговорност е насочена основно към образованието и подкрепата на талантливи деца. Ще ви дам пример, който е много популярен в България като добра практика за корпоративна социална отговорност.

През 2011 година Телерик, българска софтуерна компания, чийто слоган е „доставя повече отколкото се очаква“, открива детска академия за млади програмисти. Академията наема най-добрите учители в България и предоставя обучението напълно безплатно. Малките програмисти вече печелят състезания по информатика. В резултат на това брандът „Телерик“ стана изключително популярен сред родители, ученици и учители. Успехът на тази корпоративна социално-отговорна инициатива е в това, че тя беше последвана и от други компании. Мечтата е България да стане „Силициевата долина в Европа“.

Вътрешна комуникация

Вътрешната комуникация е важна част от българската ПР индустрия. ПР дирекцията на Виваком, голяма телекомуникационна компания в България, разви успешна вътрешна комуникационна кампания – „Viva Star and the Big 5″. Бяха поканени служителите да гласуват чрез смс за колеги, които най-добре олицетворяват 5 корпоративни ценности на Виваком. 2200 служители се включиха. Изпратени са 30 000 смс за номинирането на 600 души.

Кампаниите, насочени към служителите, са забавни и креативни. Например, за Деня на шегата – 1 април, в офиса на софтуерната компания Телерик нахлуха нинджи. Асоциацията е с Академията на Телерик, където младите програмисти се наричат „нинджи“.

С няколко думи: какво да правите, ако искате да стане успешен комуникатор в България? Трябва да се фокусирате върху социалните медии, околната среда, корпоративната социална отговорност, също така да бъдете забавни и много креативни. Лесно е!

Статията може да се види на сайта на CIPR, но се изисква членство, за да имате достъп. Разпространена е и в социалните медии на CIPR. Благодаря още веднъж за поканата!

 

cipr danybon 1 cipr danybon 2

 

 

източник: http://www.cipr.co.uk/content/member-groups/cipr-international/letters

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.