Рубрики
Начало » Блог » „Записки от Шато Лакрот“ – забавно четиво за изискани франкофони и фенове на „Мисия Лондон“

„Записки от Шато Лакрот“ – забавно четиво за изискани франкофони и фенове на „Мисия Лондон“

 

shato maria

 

„Записки от Шато Лакрот“ – това е забавна, свежа и с много хумор книга, която ни разкрива българо-френските семейни взаимоотношения между българка от София с рода от две села и парижанин с богато семейство, което има шато във Франция.

 

Калина и Дидие отиват да видят френските си роднини и шатото се превръща в арена на случки, които те карат да се заливаш от смях особено след като там се изтърсват неканени леля Дочка и чичо Трифон от самоковско село и вземат командването на имението в свои ръце.

 

Току-що прочетох книгата и много й се радвам. Запознах се с авторката Мария Касимова-Моасе преди няколко години, когато и двете посещавахме курс по френски. Мария е журналистка, пише прекрасно и наистина е омъжена за французин. Познава толкова добре и българския, и френския характер. Чудесно е описала и хубавите, и лошите черти. Диалозите, характерите са запомнящи. Борави еднакво добре и с шопския диалект, и с френския речник на богатото буржоазно семейство със сигурност от елитната класа BCBG.

 

В книгата ще се начетете на случки за чушкопека, технологичното чудо на България, което завладя шатото и съседните френски села, ще ви се замая главата от баници, кюфтета и ракия, но мен повече ми допадна френския начин за решаване на проблеми – чаша студено розе. И без да имам проблеми, но за да отпразнувам финала на това забавно четиво, също бях почерпена с чаша розе от любимия до мен, на когото през цялото време разказвах какво се случва с нашите герои.

 

Препоръчвам книгата на всички, които обичат хумора. Но ще допадне и на франкофоните с изискани маниери, а не само на феновете на „Мисия Лондон“.

 

Благодаря на Мария за тези толкова забавни истории!

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".