Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Започна кампанията по прием за следващата учебна година в частното образование

Започна кампанията по прием за следващата учебна година в частното образование

Миналата година ранни изпити направи едно от най-желаните частни училища, а сега ранен прием обяви най-новото

 

girl-3038974_640

 

За втора поредна година забелязвам интересна тенденция – малко след 15 септември започва приемът за следващата учебна година в частното образование. Кампаниите са насочени към най-малките – 5-6-годишните за предучилищен или 1 клас.

 

Миналата година първи стартираха приема си от ЧУ „Питагор“/ПЧМГ. Изпитите бяха от 5 октомври.

 

В началото на октомври ЧОУ „Св. София“ обяви информационната си кампания, но запази изпитите си за януари и февруари, когато по традиция ги провежда, а не ги измести по-рано.

 

Ранното провеждане на изпитите миналата година на „Питагор“ определено наложи родители да се подготвят със стратегии за действие, ако искаха децата им да се явят на изпити и в „Св. София“, и в „Питагор“.

 

За мен беше интересно как ще подходят точно тези семейства, които биха искали да кандидатстват и в двете училища. По-запозната съм с позициите на тези, които се целят в „Св. София“ като първо желание. Имаше преди всичко два подхода – или са се отказали от кандидатстване в „Питагор“, или са кандидатствали, но ако са приети, са предпочели да загубят мястото си. Така се отвори ниша да се търси резервен вариант за подобен тип училище, ако случайно не са приети в „Св. София“. Харесвани в такива случаи са „Izzi Science for Kids“, „ЕСПА“, „Св. Климент Охридски“,  „Томас Едисон“, „Българско школо“ и др. Разбира се, това е стратегия за семействата, които се целят в „Св. София“. Тези, които твърдо са се насочили към „Питагор“, едва ли са имали тези дилеми заради по-ранните дати за изпита там.

 

Проверка в сайта на „Питагор“ показва, че тази година все още не са обявили прием за следващата учебна година.

 

Първенци по старт на приема за учебната 2022/23 година сега са от новото частно училище – „Дени Дидро“.

 

Мои разговори през лятото с родители, които си бяха харесали за кандидатстване това училище, показват, че им допадат също и училища като „Българско школо“ (но прогресивните паралелки) и „Св. Георги“. Т.е. не се целят в „Св. София“ или „Питагор“, а фокусът им е в по-друга посока какво училище търсят за децата си.

 

Ранният прием има своите плюсове – спестява най-вече притеснения на родителите къде ще учат децата им. Кандидатстването за предучилищен или за 1 клас за желаните частни училища е също толкова емоционално, колкото и при изпитите в следващите степени – след 7 клас и за университет. Възможност да се запази място в дадено училище води до известно спокойствие. Това ще бъде пак временно, защото тенденцията е изпитите да се провеждат все по-рано и датите да се изместват. Преди се правеха след март. Сега често са януари-февруари, а вече има редица случаи, когато са и по-рано. Разбира се, не всички частни училища са с изпити, а има и само с подаване на документи или след събеседване с родителите. Това е така до момента, в който училището започне да има твърде много желаещи и се налага да се направи подбор.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".