Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: Ваксините са толкова ефективни към Делта колкото и към Алфа варианта

Нидерландия: Ваксините са толкова ефективни към Делта колкото и към Алфа варианта

 

amsterdam-686460_640

 

Ваксините срещу ковид са толкова ефективни към Делта колкото и към Алфа варианта, заявяват от Холандкия здравен институт. „Te предотвратяват хоспитализацията и приемането в интензивно отделение със същия процент, независимо дали човек е заразен с Делта или Алфа въз основа на изследване“, сочи холандското изследване.

 

Шансът да бъдете приет след инфекция в болница като напълно ваксиниран е 20 пъти по-малък отколкото при неваксиниран човек. Вероятността да попаднете в интензивно отделение е 33 пъти по-малка, когато сте напълно ваксиниран.

 

Средно в Нидерландия ваксините не позволяват да се влезе в болница при 95% от случаите, а в интензивното отделение при 97% от случаите на заразяване с Делта вариант.

 

В Нидерландия повечето хора са ваксинирани с Пфайзер.

 

Степента на защита с ваксините на Модерна, Янсен и АстраЗенека варира, тъй като те са използвани по-малко. А и Модерна е използвана при хора, изложени на висок медицински риск, което може да увеличи процента от необходимост от хоспитализация.

 

Хората под 70 години, които са напълно ваксинирани с Пфайзер, са повече от 98 процента защитени от прием в болница или в интензивно отделение. При тази група вероятността да бъдат приети е 50 пъти по-малък отколкото неваксинираните.

 

И нещо интересно – холандският анализ не показва, че ефективността на ваксините намалява след първите месеци.

 

През първите 4 месеца на ваксинационната кампания са били ваксинирани само 1 милион души. Сега са ваксинирани над 10,1 милиона души. Ефективността на ваксините се следи непрекъснато, уверяват от Холандкия здравен институт.

 

Между 4 април и 20 август 15 222 души са били хоспитализирани. Около 88% от тях са били неваксинирани. 7,4% са били частично ваксинирани, а 4,6% са били напълно ваксинирани.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".