Рубрики
Начало » Интересно » Новини » Топ 10 на най-образованите кандидат-депутати в 24 МИР в София

Топ 10 на най-образованите кандидат-депутати в 24 МИР в София

обн. 14.10.2021 г. – 13,57 ч.

 

graduation-cap-gb0676a055_640

 

Харвард, Кеймбридж, ТУ Мюнхен, ИНСЕАД – това са само част от престижните университети, които са завършили някои от кандидат-депутатите в 24 МИР в София, участващи на изборите през ноември 2021 г.

 

Къде са учили кандидат-депутатите от 24 МИР в София?

 

Направих бърза справка и подбрах 10 политици, които най-много ме грабнаха с това къде са учили. Поставила съм високо летвата – елитни гимназии** и/или престижни университети***.

 

Някои от кандидат-депутатите бяха в моята листа на най-образованите и за изборите през април, когато отново оформих такъв списък. Запомнила съм през пролетта имената на Христомир Христов Йорданов и Иван Василев Матов. Тогава бяха доста назад в листата на партията си, но сега са вече в топ 10.

 

И нещо интересно за общността на Американския колеж*, в която съм като родител. В листата на 24 МИР има възпитаници и преподавател от колежа (по моя информация има и родител сред кандидат-депутатите, а също и друг, който е издигнат за кандидат за вицепрезидент). Възпитаникът, за когото знам от предишните избори, е Христомир Христов Йорданов. Преподавателят е Борис Панкин. Читател на Данибон ми подаде информацията, че възпитаник на колежа е и Росен Еней Енчев, който има също много силна биографияСред водачите на листите (в Пазарджик) открих възпитаник на Американския колеж – Ивайло Шотев, който е учил и в престижния UCL.

Топ 10 на кандидат-депутатите в 24 МИР, които са завършили елитни училища и престижни университети

 

1. Кирил Петков Петков – Продължаваме промяната – „Финанси“ в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по „Бизнес администрация“ в Харвард, където е класиран в горните 10% на своя випуск

 

2. Велислава Иванова ПетроваИТННПМГ, бакалавър в Университа в Бристол, докторантура от Кеймбридж; Тя е един от най-ценните източници за информация по ковид тематиката.

 

3. Лена Здравкова Бориславова – Продължаваме промяната – „Право“ в СУ и магистратура в Харвард

 

4. Иван Василев Матов  – Демократична България – строителен инженер от ТУ Мюнхен и MBA от ИНСЕАД

 

5 = Христомир Христов Йорданов  Демократична България – Американски колеж в София, ТУ София, ТУ Мюнхен; Изследовател и преподавател в ТУ-София. Гостуващ лектор в Калифорнийски Университет Бъркли

5 = Росен Еней Енчев – Продължаваме промяната - Американски колеж в София; бакалавър „Финанси“ – Richmond, The American International University in London, магистър „International Banking and finance“ – Durham University, MBA в ESMT Berlin (още)

 

6. Димитър Евгениев Димитров – Демократична България – бакалавър по политология от университета „Кингстън“ и магистър по теория и история на международните отношения от Лондонското училище по икономика и политически науки. Магистърската му работа е отличена с най-висок резултат в историческия департамент на университета.

 

7. Иво БожковДемократична България – Политология, Université de Montréal – Канада, Sciences Po – Франция

 

8.  Борис Панкин – Изправи се, БГ! Ние идваме! – ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“, специализира в академия „Буш“ в Берлин и в националната театрална академия „Силвио д’Амико“, Италия; Преподавател в Американския колеж в София

 

9. Петър Василев Кьосев – Продължаваме промяната – Право в СУ, Тилбургски университет – магистър по Право

 

10 = Ана-Мария Вълканова – Продължаваме промяната – Universität Mannheim

10 = Никола Георгиев Минчев Продължаваме промяната – 91 НЕГ, „Право“ в Софийския университет (още)

 

10 = Борис ЦветковБСПСМГ, НПМГ, „Информатика“ в СУ, а също „Публична администрация“ във ВТУ и „Политически мениджмънт“ в НБУ

 

10 = Емил Ангелов Димитров - ДБМГ Сливен, International University (University of Portsmouth) – специалност „Проектиране и управление на информационни системи“

За някои хора имената на тези престижни университети и училища може да не са от значение, но за мен са ценен ориентир. Истината е, че очаквах да има повече възпитаници на топ учебни заведения сред кандидат-депутатите, но определено има подобрение в сравнение с пролетта, когато пак прегледах всички имена от листата на 24 МИР в София.

 

Ако имам времева възможност, ще оформя такъв списък и за другите софийски райони, а също и за Русе (моя роден град). При много бегъл поглед на листите в 19 МИР видях, че сред кандидатите е и много умен съученик от Английската гимназия в Русе (една година е по-малък)Ангел Гяуров, който има и MBA от престижното бизнес училище ИНСЕАД (INSEAD).

 

Възможно е да има и други кандидат-депутати, които са възпитаници на елитни училища и престижни университети. За много от тях не открих публична информация, а още повече къде са учили. Има и съвпадение на много имена. Възможни са и някои неточности и пропуски, но винаги мога да редактирам и добавя. Информацията за мен беше полезна, а на другите нека преди всичко да служи за отправна точка. Всеки може да продължи да търси данни по въпроси, които го вълнуват, за да даде своя глас на изборите за кандидата, който най-много се доближава до неговите ценности и би защитавал интересите му. 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Топ 5 на най-образованите кандидат-депутати от 19 МИР в Русе

 

*Ако има и други възпитаници на Американския колеж сред кандидат-депутатите без значение в кой град, можете да ми пишете на [email protected] Моля да ми изпратите и линк към статия, биография или LinkedIn/Facebook профил, където е посочено името на училището. 

 

** елитни гимназии – училища, които заемат челни места в класациите (например, Американския колеж в София, СМГ, НПМГ, 91 НЕГ, МГ, езикови гимназии), а също и известни международни училища у нас и в чужбина (например, Френски лицей, ААУ, британски, швейцарски топ училища).

 

*** престижни университети – тези, които попадат в световните класации и особено тези, които са в топ 100 в света.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".